Bij het einde van de jaren nul | 1

Eerder deze week citeerde ik uit een stuk van Dan Gillmor, over zijn ideale nieuwsorganisatie. Hij zou het onder meer verslaggevers verbieden stukken te schrijven bij een verjaardag van iets; herdenken is in de eerste plaats luie journalistiek.

En hij heeft gelijk.

Daar staat dan weer Umberto Eco tegenover, die grote vreugde plukt uit het opstellen van lijstjes. Want door telkens lijsten op te stellen, houden we de gedachten aan de eindigheid van ons leven op afstand.

Die heeft ook gelijk.

Dus is het helemaal verkeerd om terug te kijken op wat deze eeuw tot nu toe heeft opgeleverd; hoewel over een paar weken de jaren tien alweer beginnen. En tegelijk intrigeert het ook, om bijvoorbeeld te wegen wat de beste boeken zijn die er sinds 1999 verschenen. Zoals The Times deed, eerder deze week.

Van die top honderd heb ik tien boeken gelezen, en vier zelfs aanbevolen op boeklog. Daarnaast ben ik in nog acht andere begonnen, zonder die uit te lezen; wat me toch ook een bovengemiddelde kennis over zo’n titel oplevert.

18% vind ik verschrikkelijk veel, van zo’n buitenlandse lijst.

Ik ben een massamens.


[x]#6414 fan vrijdag 20 november 2009 @ 15:55:03


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden