Nerd koopt volkscomputer | xi

Drie vragen had ik na aanschaf van de MSI Wind 100 vorig jaar december.

 1. Hoe vaak zal ik spontaan deze computer gebruiken?
 2. Hoe bedrijfszeker blijft al die elektronica in dat hardplastic Tupperware-bakje, als ik dit overal mee naartoe sleep?
 3. En hoe houden de specificaties het tegenover wat er de maanden na aanschaf op de markt komt?

Die laatste vraag is eigenlijk een verboden vraag, omdat bij elke aankoop van elektronica geldt dat er al snel leuker spul in de winkels komt. Psychologisch gezien kan daar maar beter afstand tot worden gehouden. Toch valt mij op dat de netbook zich nauwelijks ontwikkeld heeft, sinds vorig jaar.

Toegegeven, er lijkt door de fabrikanten vooral te zijn ingezet op autarkie. Er zijn nu modellen op de markt die een hele werkdag van het stopcontact kunnen — terwijl de mijne daar nog twee accu’s voor nodig heeft. Maar de processor is dezelfde gebleven, met dezelfde kloksnelheid bovendien. Netbooks worden nog steeds vrijwel standaard verkocht met Windows XP, en één MegaGigaByte aan werkgeheugen, en een harde schijf van 160 GigaByte; net als in 2008.

Een nieuwe doorbraak is dus pas te verwachten met de volgende Atom-chipset; als werkgeheugen en grafisch geheugen gecombineerd worden. Wat ongetwijfeld apparaten oplevert die nog zuiniger met stroom zijn.

Wel breiden de fabrikanten hun aanbod aan lichtgewicht computers uit, waarbij de verschillen tussen netbook en notebook lijkten te verdwijnen. De schermen van de nieuwste apparaten worden groter — maar het 9 inch-scherm van de eerste generatie was me ook te klein — net als de toetsenborden, die daarmee beter te gebruiken zijn.

Moest ik op dit moment een nieuwe machine aanschaffen, weet ik ook niet of dit een netbook als de MSI Wind zou zijn. Dezelfde fabrikant brengt nu bijvoorbeeld de modellenreeks X-Slim uit; die op zich technisch niet eens veel geavanceerder is, maar wel een prettig draagbaar gewicht paart aan een scherm van normale grootte.

Want dat is na een jaar mijn enige klacht over de MSI Wind. Hoewel het ding een prettig beeldscherm heeft — door mijn tevredenheid over de LED-backlight heb ik zelfs de monitoren van mijn bureaucomputer vervangen — is dat scherm net te klein om er prettig meer dan anderhalf uur naar te turen.

Dit is overigens totaal geen kritiek. Integendeel zelfs. Ik heb de MSI Wind niet gekocht als primaire werkmachine, maar als apparaat om makkelijk mee te nemen. Omdat ik smartphones nog altijd overdreven gehypete ondingen vind, en onderweg liever over een echte computer beschik.

Maar een netbook als deze kan het mij dus wel doen, zo blijkt. Meer is echt niet nodig. Behalve dan een wat grotere scherm om het de enige computer te laten zijn die ik op een dag gebruik. De enige andere wensen zijn franje, van het soort dat de luidsprekers van een computer altijd beter kunnen, of dat Apple wat eleganter uitziende apparaten maakt.

Is er wel nog de vraag hoe lang mijn MSI Wind 100 het blijft volhouden.

Na een paar maanden leek het of de WiFi-chip problemen begon te geven. Maar dit bleek aan de router thuis te liggen.

Verder ratelt de grootste koelingsfan weleens kort erg onaangenaam hard. Wat nog schrikken was, toen ik dit geluid niet kende, omdat het leek of de harde schijf plots een hevige dodesstrijd voerde.

En ook was mijn keuze om een apparaat van glimmend zwart plastic te kopen niet zo slim, omdat alle stofjes er op zichtbaar blijven.

Benieuwd wat ik volgend jaar december aan ervaringen te melden heb.


[x]#6594 fan woensdag 16 december 2009 @ 10:57:02

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Nerd koopt volkscomputer | xiii12/2011
 • Nerd koopt volkscomputer | xii12/2010
 • Lezen van een scherm10/2009
 • Google Chrome OS07/2009
 • Nerd koopt volkscomputer | x06/2009
 • Kwantificeerbare onzin | 042704/2009
 • Nerd koopt volkscomputer viii04/2009
 • Nerd koopt volkscomputer vi04/2009
 • Overwegingen | 010401/2009
 • Nerd koopt volkscomputer iv12/2008

 • © eamelje.net 2001-2018. Alle rechten voorbehouden

  2 kommentaren

  George  op 16 december 2009 @ 16:57:55

  1 MegaByte moet natuurlijk 1 GigaByte zijn. Of 1024 MegaBytes, zo u wilt. In de binaire vorm, dat is.

  eamelje.net  op 16 december 2009 @ 18:11:39

  U hebt gelijk.