boeklog: bij het komende lustrum

Zoals de mens gereedschappen maakt, zo vormt het werktuig ook de mens. Niemand kan zich nog concentreren, sinds vrijwel alle vermaak zich op de mensen met de kortste attentiespanne richt. Niemand ook kan nog rekenen, sinds de elektronische rekenmachine betaalbaar werd [een nog nergens genoemde oorzaak van de kredietcrisis].

Zo ook heeft het bijhouden van boeklog, wat ik zo meteen vijf jaar doe, invloed op hoe ik lees.

Het gegeven dat ik geacht word iets te schrijven over een pas gelezen boek, maakt dat ik boeken nu eerder dan ooit wegleg; om er verder maar niet meer over te hoeven nadenken. De duidelijkste aanwijzing dat een boek me niet boeit, is als ik er tijdens het lezen al in gedachten een boeklogje over aan het schrijven ben. Meestal gebeurt dit uit teleurstelling over de inhoud.

Ook stop ik wel met lezen in boeken waar op dit moment in mijn leven niets mee aan te vangen is, maar dit komt al aanzienlijk minder vaak voor.

Tegelijk moeten bovenstaande observaties ook gerelativeerd worden. Boeklog heeft me kritischer gemaakt over wat ik wel wil proberen. Mijn selectie aan boeken is onwillekeurig strenger geworden. Lezen moet een lust blijven. En mijn ideeën zijn helderder geworden over welke lectuur me zal kunnen boeien. Dus haal ik minder tegenvallers in huis dan voorheen.

Boeklog dwingt me ook uit een grotere verscheidenheid aan boeken dan vroeger te kiezen. Het volstond me eerder vaak wel om ter ontspanning een oude favoriet uit de kast te pakken, en daar een hoofdstuk of wat in te lezen. Maar het is niet interessant om voor de vierde keer over hetzelfde boek te moeten schrijven.

Goed, nog steeds herlees ik elk jaar, als de Tour de France begint, De renner van Tim Krabbé — zonder daar dan een boeklogje aan te wijden. Maar dit is de enige uitzondering op de regel dat ik inmiddels meer moeite doe om ook de bijboeken en obscuurder uitgaven van een schrijver te pakken te krijgen, als ik per se iets van hem of haar lezen wil.

Dus vormt boeklog mij, zoals ik boeklog vorm. En het wordt interessant om te kijken wat er de komende vijf jaar gaat gebeuren.


[x]#6624 fan zaterdag 19 december 2009 @ 12:12:22