Cie. Davids | 2

Er is veel tegen premier Jan Peter Balkenende in te brengen, maar consequent is hij wel. Om niet te zeggen halsstarrig.

In 2006 was hij al de enige in de hele wereld die nog geloofde dat enkele heel oude VN-resoluties hem de volmacht gaven om een autonoom land binnen te vallen. En dat vindt hij als enige nog steeds. Och ja, een gezelschap van medemachthebbers zal vast tot deze overtuiging over te halen zijn, zoals het lijkt.

Nu moet Balkenende dit ook wel.

Als de Commissie Davids constateert [A] dat er geen Volkenrechtelijk mandaat was voor de inval in Irak, zeggen zij daarmee dat deze oorlog daarmee illegaal is. [B] En over illegale oorlogen zegt het Verdrag van Londen [1945], dat in de basis nog altijd geldt:

misdaden die vallen binnen de jurisdictie van het Tribunaal en waarvoor individuele verantwoordelijkheid geldt:
(a) ‘Misdaden tegen de vrede’: namelijk, het plannen, voorbereiden, beginnen, of voeren van een agressieoorlog, of een oorlog in strijd met internationale verdragen, overeenkomsten of garanties, of de deelname aan een gemeenschappelijk plan of samenzwering voor het verwezenlijken van een van het voorgaande;

[A] + [B] = Balkenende is een oorlogsmisdadiger.

De Commissie Davids zet slechts dat isgelijkteken niet. De journalistiek doet dat al evenmin. En het Nederlandse parlement zal alleen steigeren niet goed te zijn voorgelicht.

Maar ondertussen blijft het principe staan.

Wat ook meteen verduidelijkt dat zelfs in zaken van leven en dood — er vielen ruim een miljoen slachtoffers onder de Iraakse burgerbevolking, volgens The Lancet — principes er bitter weinig toe doen. Als de juiste procedures maar gevolgd zijn.


[x]#6834 fan dinsdag 12 januari 2010 @ 17:59:05


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden