Cie. Davids

Dat de VS geen mandaat had om Irak in te vallen, is geen nieuws. Daarover was jaren geleden al duidelijkheid. Dat Teletekst dit toch groot nieuws vindt, tekent de kwaliteit van de Nederlandse media.

Ik publiceerde hier ook veel eerder en vaker over dit onderwerp. Het meest uitgesproken op 8 xi 2006:

Balkenende [is] volgens mij naar het internationale recht een oorlogsmisdadiger, omdat hij actief steun verleende aan een illegale inval in een autonoom land. De VN had geen toestemming gegeven voor een oorlog met Irak, ondanks dat het regime van Saddam Hussein enige VN-resoluties negeerde.

Maar Balkenende vond het schenden van die resoluties zo erg dat dit voor hem nog altijd de illegale oorlog met een autonoom land rechtvaardigt.

De Commissie Davids stelde vandaag bij de presentatie van het rapport [pdf] dat er niet altijd een VN-mandaat nodig is om een land binnen te vallen. Dit kan ook, als daarmee escalatie voorkomen wordt; zoals het gebruik van atoomwapens.

Balkenende heeft dit argument alleen nooit genoemd.

Zijn kabinetten hebben bovendien de voorzichtige rapporten van de Nederlandse inlichtingendiensten genegeerd.

Maar enfin, het parlement moet zich straks uitspreken over wat er gebeurd is. En een meerderheid van dat parlement heeft zich inmiddels geëncanailleerd met Balkenende cs. — oppositiepartij VVD zat bovendien in het kabinet dat tot oorlog besloot — een overgrote meerderheid wil derhalve geen nieuwe verkiezingen.

Dus dooft ook deze opwinding, na nog wat spettervuurwerk voor de bühne misschien, ongetwijfeld de komende maanden snel uit.


[x]#6826 fan dinsdag 12 januari 2010 @ 11:25:24


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden