Nerd

Ooit moest ik 72 vragen van de MIT Nerd Test bevestigend beantwoorden. En omdat er 100 vragen waren, maakte mijn antwoorden me voor 72% nerd. Want ja, ik draag wel[eens] een bril. Maar nee, ik ben nog niet blind, wettelijk gesproken.

Ik deed die test al jaren voordat Nederland wist dat internet bestond. Voor er e-mail was gaven de mensen namelijk ook al flauwe moppen aan elkaar door. Op papier. Als kopie van een kopie van een kopie.

Later, toen alleen ingewijden al internettoegang hadden thuis, heb ik de MIT Nerd Test nog eens bekeken. En in de versie op Usenet stonden andere vragen. Dus was ik ineens heel wat minder nerd. Wat niets zei over mij, maar alles over het idee dat een goede afbakening van het begrip mogelijk zou zijn. Alleen mankeert het daar nogal eens aan.

Het weekblad Intermediair brengt deze week een nerd-canon. Met cultuur die in sommige kringen wel gewaardeerd wordt, en daar buiten in het geheel niet. Met een hoop Angelsaksische fluff daarbij. Zoals Star Wars, of Star Trek.

Nu heb ik op eamelje.net een hele reeks gewijd aan canons, en waarom die principieel niet kunnen deugen. Die Intermediair-canon moet hier daarom toch ook genoemd worden, om aan te geven hoe bedroevend het idee eigenlijk is.

Nerd zijn is toch zo veel meer dan passief consumeren wat anderen bedacht hebben, en daar met anderen over blaten. Nerd zijn, is nu juist ook tactiel, en in diepste wezen misschien wel vooral solipsistisch van aard.

Nerd zijn gaat over de geur die je ruikt, bij het etsen van een printplaat. Om de kunst om met een veel te plompe soldeerbout toch goede verbindingen te leggen. Om het eeuwige zoeken naar de juist shunt in een grote bak met ongesorteerde weerstandjes. Om de wondjes in je vingertoppen, na het wikkelen van een wel erg dunne koperdraad, voor een spoel of transformator. Om het altijd willen weten hoe iets werkt. Om het in apparaten willen kijken, omdat ze daardoor meer waarde krijgen. Om hoe de tijd inkrimpt als er een programmeerprobleem moet worden opgelost. Om de eenzame vreugde als er een programmeerprobleem wordt opgelost; of welk ander technisch probleem dan ook. Om de kunst en het vermogen van de diepe concentratie.

Lord of the Rings
. Pffuh.


[x]#7019 fan donderdag 28 januari 2010 @ 12:51:33


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden