Help, ik moet met de media omgaan | intermezzo

Veel ook in het werk van de nieuwsmedia wordt gedicteerd vanuit vorm. Sjablonen. Of clichés, zo u wilt. Die maken dat wat er te vertellen is, altijd op eenzelfde manier gebracht wordt, zonder dat het de journalisten direct opvalt op welke manieren zij zich daar mee beperken.

Maar mededelingen die te lang zijn voor het sjabloon, omdat er bijvoorbeeld achtergrondkennis voor nodig is, worden vaak al niet meer gebracht. En zo verdwijnt langzamerhand alle abstractie, en dus feitelijke informatie, uit het nieuws.

Charlie Brooker ontleedde het standuppertje, in zijn onvolprezen Newswipe. En het journaal kijken zal vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn.


[x]#7040 fan vrijdag 29 januari 2010 @ 10:13:29


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden