Trendkijken

Ik gebruik Google Analytics om de statistieken bij te houden van mijn websites. En eigenlijk wil ik dat niet. Omdat Google een groot bedrijf is, dat flink verdient aan het bijhouden van wat mensen doen online; en zo dus hun privacy schendt. Analytics gebruiken, maakt me hulpje van hun praktijken.

Dus moeten mijn weblogs nodig eens een privacy-disclaimer krijgen.

Tegelijk kan ik niet zonder Google Analytics, omdat geen enkel ander statistiekenprogramma zo duidelijk maakt hoe mensen mijn websites vonden. Vooral op boeklog, waar 90% van het bezoek via Google binnenkomt, valt het gauw op als mensen ineens in groten getale naar iets bepaalds op zoek zijn.

Nu zat gisteravond in De Wereld Draait Door een item over een vertaalde bloemlezing van David Sedaris . En zoals altijd met dit soort dingen van de televisie, die gaan te snel voor de gemiddelde kijker. Mensen willen daarna altijd meer weten.

Dus haalde ik gisteravond het boeklogje over de recente bundel van Sedaris naar voren uit de kleine buffer die ik toevallig heb. Poetste ik mijn Google ranking daarmee nog even op waar het die schrijver betrof. En zag het bezoek vervolgens langskomen.

De stroom Sedaris-zoekers bleef tot enige tientallen beperkt. Dat viel me tegen, gezien eerdere ervaringen met plotselinge hypes. Maar van vertaalde literatuur worden ook nooit heel veel titels verkocht.

Sedaris is niet te lezen in het Nederlands, trouwens.

boeklog over David Sedaris


[x]#7309 fan woensdag 24 maart 2010 @ 19:09:41