Help, ik moet met de media omgaan | 08

Wie kent Gebakken lucht, vroeg NRC-columnist Frits Abrahams aan een verzameling journalisten in Groningen.

Vrijwel niemand bleek het gelezen te hebben. Jammer, want het is verreweg het indringendste boek dat de afgelopen jaren over de journalistiek verschenen is.

Nu verbaasde mij dit niet. Journalisten verdragen geen kritiek op hun métier, zeker niet van buitenstaanders. Laat staan dat zij zich gaan verdiepen in beschouwingen over de nieuwsmedia, die noodgedwongen wel kritisch moeten zijn. Hoogstens willen ze nog weleens concurrerende kranten of tijdschriften beschuldigen de kantjes eraf te lopen. Hoogstens klagen ze tegenwoordig over de eigen werkomstandigheden.

Ik wist dan weer niet dat Flat Earth News, dat al twee jaar geleden op boeklog besproken werd, in het Nederlands Gebakken lucht heet. Laat staan dat dit boek nog steeds als indringend voorbeeld geldt. De constatering dat vrijwel geen nieuwsmedium nog eigen nieuws brengt, maar vooral doorbrieft wat anderen hebben samengesteld, is daarvoor toch al iets te vaak in onderzoeken getrokken de laatste jaren.

Maar enfin, het is zoals A.J. Liebling al in de jaren veertig schreef:

The function of the press in society is to inform, but its role in society is to make money.

Er is altijd ontiegelijk goed verdiend in de media, zonder dat daar enige kwaliteit tegenover stond. Nu de inkomsten niet meer zo makkelijk binnenstromen, wordt me daar te veel en te makkelijk over gekrimmeneerd.

Ondertussen komt er wel een soort tegenbeweging vanuit de journalistiek op gang om het publiek uit te leggen hoe belangrijk zou zijn als waakhonden van de democratie. [Ik heb overigens duidelijk uitgelegd dat journalisten daarom eerder hun eigen werkgevers moeten aanklagen dan wie dan ook].

Een samenleving waarin geen onderzoeksjournalistiek meer plaatsvindt, wordt een corruptere samenleving heet het dan altijd. En dus wordt Watergate-held Woodward weer eens een podium opgeschoven omdat hij door dat ene wapenfeit van bijna veertig jaar geleden nu eenmaal het geweten van de journalistiek is geworden. Terwijl toeval nu juist zo’n immense rol heeft gespeelt bij het Watergate-schandaal. Was Woodward niet met collega Bernstein gedegradeerd naar de provincie-redactie, dan had niemand ooit aandacht besteed aan die inbraak in dat ene gebouw waar alles mee begon. De politieke redacties, hoger in de hiërarchie, zagen er in elk geval geen nieuws in.

En ondertussen doen kranten in het Verenigd Koninkrijk, en zo meteen ook in Nederland, stevig hun best om de publieke opinie te beïnvloeden bij de komende verkiezingen. Ex-PvdA-lijsttrekker Wouter Bos morgen eerbiedig geïnterviewd zien worden in het damesmagazine van De Volkskrant? Dat is geen toeval.

lees de hele reeks: Help! ik moet met de media omgaan


[x]#7392 fan vrijdag 23 april 2010 @ 11:41:12