Alan Sillitoe [1928 – 2010]

Te vaak laat ik het na de dood van een schrijver te memoreren hier. Niet altijd ook is er iets te zeggen. Een lezer heeft het zo veel makkelijker dan een auteur. Lezers vinden altijd wel weer iets nieuws. Schrijvers moeten het doen met wat ze kunnen.

Het is lang geleden dat ik iets las van Alan Sillitoe. Maar er staat genoeg in de kast om vanavond nog met het herlezen te beginnen.

Ooit zei het arbeideristische in zijn verhalen me veel — net als de kritische houding die daar bij hoorde. Later maakte dat aspect zijn boeken juist wat voorspelbaar voor me. En toen deden de stilistische kwaliteiten die hij had als auteur er niet meer toe.

Blijft toch staan dat ik toch vele uren met plezier in zijn gezelschap heb doorgebracht.

in memoriams: The Daily Telegraph, The Guardian [portret uit 2004],


[x]#7397 fan zondag 25 april 2010 @ 17:40:47