Onzeker als een klein baasje

Al weken staan de internetten vol met klachten van mensen van wie het weblog ineens gehackt is. WordPress, het systeem waarop ook deze website draait, zou erg kwetsbaar zijn.

Tegelijk komt dat verwijt vooral van de bedrijven die de gehackte weblogs hosten – en die volgens de klachten van benadeelden dan weer te weinig aan veiligheid doen. Er worden ook telkens sites gehackt die helemaal geen WordPress draaiden.

Ook mijn weblogs zijn vorig jaar meerdere malen door vreemden overgenomen. De oorzaken daarvoor zijn me nog altijd onduidelijk. Het kan zijn dat de manier waarop ik de software had geïnstalleerd niet deugde — maar het kan ook dat de host de beveiliging van de server niet op orde had.

En eigenlijk vind ik het vreselijk me hier in te moeten verdiepen.

Zelfs al ga ik er vanuit dat alle data, op welke computer of server ook, ieder moment gecorrumpeerd kan raken. Backups maken, en bijhouden, is de enige overlevingsstrategie.

Ondertussen dalen de bezoekersaantallen hier, en vooral op boeklog. En dan niet om het mooie weer. Ik vermoed dat dit is omdat Google er ineens een andere methode op na houdt om de rangorde te bepalen. De snelheid waarmee een website inlaadt, is opeens gaan meewegen.

En dan doen mijn weblogs het waarschijnlijk niet heel goed.

Komen mijn twijfels toch weer op de prestaties van de host neer.

Of, op het gegeven dat ik alles in eigen handen wil houden.


[x]#7423 fan maandag 3 mei 2010 @ 22:52:40