Vakwerk van De Telegraaf

Eerder deze week schreef ik, in een boeklogje over de geschiedenis van die krant:

Neemt niet weg dat De Telegraaf me om twee redenen ook intrigeert. De eerste reden luidt dat de krant vakmatig heel goed is in het selecte tal gebieden dat aandacht krijgt. Gebeurt er eens iets onverwachts met een normaal mens, dan laat De Telegraaf zo iemand vaak als eerste of enige aan het woord, bijvoorbeeld.

Vandaag publiceert de krant uit een telefonisch interview met de enige overlevende van de vliegramp in Tripoli. Dat ze dit gelukt is, lijkt me geen toeval. Dit is zelfs vakwerk te noemen.

Vervolgens is die enige overlevende wel een plotseling wees geworden jongetje van negen, dat gewond, en waarschijnlijk onder de pijnstillers, in een helemaal vreemd ziekenhuis ligt. Dat het weinig kies is om zo iemand nu lastig te vallen, hoeft geen betoog.

Tegelijk weet ik dat vele Nederlandse media, en zeker enkele dagelijkse televisieprogramma’s, heel graag de jongen exclusief aan het woord hadden gehad. Als hij wat ouder was geweest, had niemand enige remming gevoeld.

Het hele Nederlandstalige internet kolkt nu van verontwaardiging over de actie van De Telegraaf. Terwijl ik denk: het was me tegengevallen als ze het niet hadden geprobeerd. De krant moet wel. Dit nieuws brengen, zien ze als hun kracht. Dus is er altijd ook die dwang. Er is blijkbaar genoeg publiek dat zulk nieuws niet als sensatiezucht ziet — het ook per se wil lezen — om die inspanning te doen lonen.

Uitzonderlijk aan dit geval is slechts dat zo veel mensen ineens aanvoelen dat er een grens is, die overschreden kan worden.

Ondertussen is het in de meeste buitenlanden aanzienlijk erger met de media-aandacht bij rampen en ongelukken. Van Amerikaanse journalisten weet ik dat ze al tijdens hun opleiding bij nabestaanden moesten aanbellen, om foto’s te bemachtigen van de dode. Ook mochten ze niet nalaten om te vragen wanneer het slachtoffer jarig was.

Want een ramp op een verjaardag zette het leed nog eens extra aan.

Zolang ik dus niet weet wanneer dat jongetje uit Tilburg, of zijn familie, jarig is, stelt me dat gerust.
 
* update: reactie van De Telegraaf-hoofdredactie op alle tumult


[x]#7454 fan vrijdag 14 mei 2010 @ 12:40:47


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden