Oneerbiedige gedachten over de nakende verkiezingen | 20

Een land als het onze functioneert tussen twee krachten, die beide heel verschillende eisen stellen.

Nederland heet een democratie te zijn. En een democratie heeft als principe dat iedere stem evenveel waard is. Democratie streeft dus naar gelijkwaardigheid; naar gelijke kansen en mogelijkheden.

Daarentegen functioneert de Nederlandse economie in een kapitalistisch systeem. Dit kapitalisme trekt zich niets van landgrenzen aan, en bekommert zich nu juist in het geheel niet om gelijkwaardigheid, of gelijke kansen. Kapitalisme beloont het exceptionele — wat het lonend maakt om met kartels, monopolies, of andere fraude een exceptionele positie af te dwingen.

Opvallend is dat vrijwel alle Nederlandse partijen precies dezelfde antwoorden hebben op het hierboven geschetste probleem. Daarom is het zo irritant dat hun politici in hun verkiezingscampagnes telkens hameren op de grote verschillen tussen de partijen.

Die zijn er namelijk niet. Dus is het nu of een stel dialectsprekers claimen dat hun tongval superieur is aan de andere, terwijl ze ondertussen allemaal varianten van precies dezelfde taal spreken.


[x]#7477 fan zondag 23 mei 2010 @ 11:13:21