Zij en ik | in de stemming

 

zij:Aan de ene kant zeg jij dat je de macht van de politiek in Nederland niet moet overschatten. En dat jij je eraan ergert dat iedereen die betekenis juist steeds zo overdrijft.
ik:Ja.
zij:En toch ben je altijd aan het klagen over het niveau van de politiek. Maar als die mensen er niet toe doen, maakt het toch ook niet uit dat ze maar wat rotzooien?
ik:Altijd aan het klagen? Waarom zou ik altijd klagen over waar toch niets aan te veranderen is?
zij:Je begrijpt best wat ik bedoel.
ik:Ik heb ook wel gezegd, en dat argument is meerdere malen bewezen, dat als er een geneesmiddel voor kanker wordt gevonden, mensen gemiddeld gezien toch nauwelijks langer zullen blijven leven. Misschien dat de gemiddelde levensverwachting nog net anderhalf jaar omhoog gaat. En dit komt dan omdat er nu al zo veel winst in levensjaren is geboekt door andere factoren. Mensen sterven niet zo gauw meer aan infecties. Of bedorven eten. Of door een totaal gebrek aan hygiëne.
zij:Dit is toch jouw gebruikelijke loflied op de uitvinding van het riool?
ik:Ja. Maar, als ik zeg dat de kanker er als rekenfactor vrij weinig toe doet in de gemiddelde levensverwachting, dan is het niet zo dat ik daarmee ontken dat kanker geen vreselijke ziekte zou zijn. Of dat onderzoek naar het bestrijden van kanker zinloos is. Je moet me geen categorische fouten toe gaan rekenen.
zij:Fijne vergelijkingen houd je er weer op na. Waar ga je op stemmen, trouwens?
ik:Overheid is in de eerste plaats een noodzakelijke woekering. Alleen wordt dat in de beeldvorming altijd vergeten. En ik heb geen idee waarop ik ga stemmen.
zij:Echt niet?
ik:Ik weet altijd perfect waar ik niet op zal stemmen. Andersom niet. Ik vind trouwens ook dat de democratie in Nederland gebaat zou zijn met een stelsel waar je een keer voor iemand stemt, en daarna op een ander gekleurd biljet tegen iemand mag stemmen.
zij:CDA?
ik:Hè?
zij:Zou je CDA stemmen? Ik ga maar gewoon het rijtje af.
ik:Tuurlijk niet. Balkenende blijft een oorlogsmisdadiger — zelfs al zal hij daar nooit voor berecht worden.
zij:PvdA?
ik:
zij:Geen zin in, dit?
ik:Nee.
zij:Maar je gaat wel op een vrouw stemmen toch?
ik:Zoals altijd.
zij:Want vrouwen zijn nog net wat minder slecht dan de mannen in de politiek?
ik:Die troost heeft mevrouw Verdonk jullie nu toch wel ontnomen. Kunnen we het over iets anders hebben?
zij:Ach ja, Rita Verdonk. De gevangenisdirecteur die even mocht denken dat het hele land haar regels zou gaan volgen. Horen we daar ooit nog iets van na woensdag, denk je?

[x]#7527 fan woensdag 9 juni 2010 @ 00:02:27