Podverdomme

Ik lees de verzamelbundel A User’s Guide to the Millennium, van J.G. Ballard, en er is iets mis met dat boek. Het papier voelt net wat anders aan dan normaal. De letters van de broodtekst zijn net iets te vettig zwart. En onder lamplicht glimt de pagina, wat in een leesboek toch niet zou mogen.

Nu werd deze editie van A User’s Guide to the Millennium uitgegeven in 1997. En toch kon ik het boek nieuw kopen.

Dat was opvallend, maar ook weer niet uniek. Boeken verdwijnen doorgaans na een paar jaar uit de reguliere handel. Alleen zijn er altijd uitzonderingen op die regel.

Pas na heel lang speuren in het boek, valt me op dat mijn exemplaar gedrukt lijkt te zijn op 28 oktober 2010. Die melding helemaal achterin is de enige aanwijzing dat ik geen exemplaar uit 1999 heb. Al was Ballard een Science Fiction-auteur, en past zo’n grap ook wel weer bij die man.

Dus zal ik een speciaal voor mij gemaakt exemplaar hebben, in elkaar gezet bij een print-on-demand dienst [pod] in Tennessee. En vanaf het moment van deze gedachte, die verklaart waarom dit zo’n vreemd uitgevoerd boek is, heb ik spijt niet naar een goedkoop tweedehandsje gespeurd te hebben.


[x]#7971 fan maandag 15 november 2010 @ 10:43:56