A Former Spear-carrier for the Empire [1931 – 2010]

In de dagen na 9/11, toen heel de wereld veel te overstuur was naar mijn zin, zocht ik om rede. In Nederland was Maarten van Rossem éen van de weinigen die durfde te relativeren; zelfs al droeg hij daarbij niet heel veel feiten aan. Maar prompt stelden de media een boycott in tegen hem. Elders deed Chalmers Johnson een poging.

En Johnson zou voor mij de jaren daarop steeds belangrijker worden in mijn denken over wat er in de wereld gebeurde, en hoe dit kwam.

Zulke inzichten leidden dan als vanzelf ook tot mediakritiek; omdat het allemaal zo oppervlakkig is wat er in kranten bericht wordt.

Johnson was mede zo interessant omdat hij eerst onderdeel was geweest van het systeem dat hij daarop zo beargumenteerd kon bekritiseren. Hij had deel uitgemaakt van de CIA. Hij wist op welke manier Japan een satelliet van de VS was.

En nu is hij dus dood.


[x]#8005 fan zaterdag 27 november 2010 @ 17:52:18