Boeken die wat deden [2/4]

De komende tijd op eamelje.net: een dozijn dat wat deed. [ziet ook deel 1]
 

4] Nevil Shute, Finale als voorspel [A Town Like Alice]

Er was een tijd voor dit boek van Nevil Shute, en éen erna. Voordien las ik jongensboeken, maar daarna toch veel minder. En, omdat er heel weinig van de auteur in het Nederlands vertaald was, werd ik wel gedwongen om hem in het Engels te lezen; om zo ineens een taal erbij op te pikken. Zo goed vond ik hem vertellen. Allemaal door een ietwat liefdeloos uitgegeven paperback, met een stijve vertaling uit de jaren vijftig, opgepikt tijdens een moment op vakantie dat er echt helemaal niets anders meer te lezen was.
 

5] Kijk [populair wetenschappelijk maandblad]

Tegenwoordig haal ik mijn kennis liever uit boeken, omdat tijdschriftartikelen die me intrigeren van alles net te weinig bieden. Maar de nieuwsgierigheid om te weten is gebleven. En het tijdschrift Kijk was de eerste publicatie die structureel deze vraag van mij antwoordde. Waarbij vooral het abonnement belangrijk was dat ik een tijd had; omdat het bezit van de afleveringen herlezen mogelijk maakte; en nazoeken. En toen dit blad te vaak over militair tuig begon te schrijven, was er De jonge onderzoeker nog, en zo veel bladen meer.
 

6] John Canning (sam.), Vijftig vreemde verhalen [1980]

Wat er belangrijk is in mijn leesgeschiedenis, gebeurde haast vrijwel allemaal op of ruim voor mijn vijftiende. Slechts weinig dat van belang was, eindigde kort daarna. Op mijn intensieve belangstelling voor Science Fiction na dan. Die was hevig, even, en duurde hoogstens een paar jaar. Waarbij bloemlezingen en verzamelbundels met SF-verhalen erg belangrijk waren om schrijvers te ontdekken.

Vraag ik me nu wel af of ik boeken zocht die mijn exacte kant konden voeden; of dat mijn liefde voor wetenschap mede ontstaan is door boeken als deze.

[wordt vervolgd]


[x]#8016 fan woensdag 1 december 2010 @ 08:00:00