WordPress
Reau en ark

* geschreven als antwoord op een vraag


WordPress is wat in goed Nederlands een content management systeem [cms] heet. Ofwel, het is software, bestaande uit een verzameling scripts, die het, met inzet van een database, mogelijk maakt om makkelijk teksten en andere media online te zetten.

Mogelijkheden om die teksten in WordPress te schrijven, of om andere media daarin te bewerken, bestaan op zich wel, maar zijn nogal summier. Foto’s kunnen bijgesneden of verkleind worden; daarmee houden de mogelijkheden zo’n beetje op. Tegelijk, een beetje webbrowser heeft tegenwoordig spellingscontrole ingebouwd, dus is ‘de backoffice’ van het programma wel degelijk als tekstverwerker te gebruiken. En WordPress slaat bijvoorbeeld tekstdocumenten die openstaan ook geregeld automatisch op.

Een groot voordeel van de software is tegenwoordig ook dat er goed mee samengewerkt kan worden. Met hulp van een plug-in, die extra functionaliteit brengt, zoals edit-flow, is het zelfs mogelijk een compleet redactiesysteem van WordPress te maken.

Voor website-ontwikkelaars heeft WordPress als voordeel dat de software in enkele jaren tijd zeer populair is geworden. Als sites regelmatig nieuwe inhoud moeten tonen, is het tegenwoordig allang geen uitzondering meer dat voor WordPress gekozen wordt als software om de boel op te draaien; hoewel dat toch ooit slechts begon als software voor weblogs. [Zie ook de showcase op WordPress.org, of de WordPress publisher blog].

En door het grote tal mensen dat zich tegenwoordig bezighoudt met websites die op WordPress draaien, zijn de problemen waar een ontwikkelaar op stuiten kan doorgaans al door anderen opgelost. Er is veel informatie over te vinden online.

Voor veel voorkomende eisen zijn vaak plug-ins beschikbaar. Al heb ik persoonlijk wat een hekel aan dat soort oplossingen. Het is uitzonderlijk, zoals met het hierboven genoemde edit-flow, dat een plugin precies doet wat zou moeten. Bovendien blijft het altijd afwachten of iemand die een plug-in heeft gemaakt, deze eeuwig zal blijven ontwikkelen.

Want, internet is een jungle, en geen enkele software is online voor eeuwig veilig. Ook WordPress moet regelmatig bijgewerkt worden; al gaat dit relatief simpel, met het aanclicken van een button. Maar oude plug-ins werken niet altijd meer op nieuwe versies van WordPress.

Een ander probleem is ook de groeiende populariteit van WordPress. Dit maakt het voor onverlaten steeds aantrekkelijker om de software op lekken te onderzoeken. En helaas, mede door het enorme aantal functies waarmee de scripts tegenwoordig werken, schijnt de beveiliging van WordPress een behoorlijke nachtmerrie te zijn.

Maar alle software en hardware kan op elk moment falen. Back-ups, van wat dan ook, blijven altijd noodzakelijk. Dat geldt voor elk systeem.


[x]#8223 fan maandag 31 januari 2011 @ 19:37:01