Citaat van den dag | 0218

Het publiek past namelijk zijn oordeel over de oorlog aan op basis van berichtgeving. Als de media een eensgezind pro-oorlogsstandpunt laten zien, zal de publieke opinie zich achter dit standpunt scharen, los van hoe de werkelijke verhoudingen liggen. Dus het maakt niet uit hoewel slachtoffers we incasseren en of we winnen of verliezen, we voegen ons naar de media. Als die zeggen dat we voor moeten zijn, zijn we voor. Dit mechanisme is vooral sterk in begin van oorlog. Naarmate de oorlog vordert en zowel media als ook publiek steeds beter geïnformeerd raken en informeren, neemt het effect van de media steeds meer af en dat van feiten steeds meer toe. Tot het moment dat de feiten zwaarder wegen dan berichtgeving.

Gabi Schaap, ‘Media zijn in oorlogstijd invloedrijker dan de feiten’


[x]#8282 fan vrijdag 18 februari 2011 @ 09:59:37