2666 | 3. The Part About Fate
Roberto Bolaño

Het derde deel van 2666 bewees mijn gelijk van eerder deze week. Dit is, vooralsnog, geen boek om uren op te studeren. Lezen kan heel goed op tempo, als het al niet op tempo móet.

Het derde deel leek me blij vlagen ook het best geschreven van wat ik tot nu toe las.

En er worden weer wat stukjes van de grote puzzel aangelegd. Maar eigenlijk ging het daar niet eens om.

Hoofdpersoon is ditmaal ineens een zwarte Amerikaan, die bekend staat onder de naam Oscar Fate. Hij zakt naar het inmiddels bekende Santa Teresa af om daar een sfeerverslag te maken van de kamp tussen een Amerikaanse bokser en een Mexicaanse kampioen.

Fate is journalist over sociaal-politieke issues, voor een blad dat wordt uitgegeven in de zwarte wijk Harlem. En voor zover ik iets op dit boekdeel heb aan te merken, dan toch dat ik niet begreep waarom hij eerst nog naar Chicago moest, voor een reportage.

Het verhaal werd heel wat boeiender toen hij eenmaal naar Mexico trok, om zo een plots overleden collega te vervangen.

Bolaño gebruikt dan ook handig de truc dat journalisten iedereen van alles kunnen vragen, om op die manier wat achtergrondgeschiedenis te geven van wat er rond Santa Teresa speelt. Zeker tweehonderd vrouwen zijn er vermoord. Maar, de streek is nu eenmaal gewelddadig. Er is die Amerikaanse grens nabij, met zijn lucratieve smokkel van contrabande. Of mensen.

Zelfs blijkt er iemand gevangen te zitten, op verdenking van de moorden. Terwijl er tegelijk nog wel degelijk vrouwen blijven verdwijnen.

Die gevangene is een erg lange, Duitssprekende man, met priemende blauwe ogen. En dat doet dan weer denken aan eerdere beschrijvingen van de geheimzinnige schrijver Archimboldi. Al is dat een oude man, en kan dat dus niet. Oscar Fate bezoekt de gevangene om een collega-journaliste van dienst te zijn. Zij durfde niet alleen te gaan. Te zeer onder de indruk van alle verdwijningen.

Fate rijdt dan met Rosa Amalfitano Amerika binnen, op verzoek van haar vader, die haar uit Santa Teresa weg wil hebben.

[ volg mijn ervaringen met 2666 hier ]


[x]#8316 fan vrijdag 25 februari 2011 @ 08:00:00