2666 | 4. The Part About the Crimes
Roberto Bolaño

Misschien was het Bolaño zelf nog, die de verschillende delen van 2666 zijn namen gaf. Misschien waren het slechts werktitels. Dit is een postuum uitgegeven boek. Maar elk deel is vrij overtuigend genoemd naar wie of wat daarin het belangrijkste is.

De pagina’s 351 – 633 van de roman, ofwel het hele deel met de gevangenismuur op het kaft, gaan vrijwel alleen over moorden. Op klinische toon wordt van enige tientallen vrouwen beschreven hoe ze aan hun einde kwamen, in de jaren 1993 – 1997.

Wat de moorden vaak gemeen hebben, is dat het slachtoffer ook misbruikt werd.

Wat de vrouwen bindt, als het geen tieners meer zijn, is dat het meestal om naamlozen gaat. Prostituees waren het, of vrouwen die werkten in de vele sweatshops van Santa Teresa.

Critici, en liefhebbers van 2666, wijzen er hierbij altijd op dat Santa Teresa bestaat. Maar de plaats heet dan Ciudad Juárez, en die heeft de naam de gevaarlijkste stad buiten een oorlogsgebied te zijn. Er vallen daar nog altijd vele vrouwen te betreuren.

Dit boekdeel heeft iets hypnotiserends, en wat zieks. Bolaño wisselt de klinische beschrijvingen ook weleens af, met verhalen van en over personages die meer over de moorden te weten willen komen. Die in het vorige boekdeel geïntroduceerde Duitse verdachte krijgt aandacht. Klaus Haas heet de man, en hij zit al jaren in voorarrest zonder ooit berecht te worden.

Tijdens zijn gevangenschap gaat het moorden overigens gewoon door.

Door wat meer over Ciudad Juárez te lezen, en dat hele gebied rond El Paso, begrijp ik nu ook dat die Klaus Haas weleens gebaseerd kan zijn op een echt iemand.

Niet dat dit uitmaakt. Ik hoop alleen dat in deel vijf van 2666 dit vierde deel goedgemaakt wordt. Mij is heus wel duidelijk dat de wereld een verschrikkelijk oord kan zijn. Of dat de werkelijkheid moeilijk kenbaar is. Maar ik lees nu juist om te zien hoe een schrijver daar dan toch enige orde in probeert aan te brengen.

En ik denk dat daar iets meer voor nodig is dan om de details van tientallen moorden in een boek te kopiëren, of desnoods om deze zelf te gaan verzinnen.

[ lees al mijn ervaringen met 2666 hier ]


[x]#8324 fan maandag 28 februari 2011 @ 08:00:00