Thomas Dekker (26)

De EO zond maandag een lange documentaire uit, met en over de geschorste jonge wielrenner Thomas Dekker. Dat leverde een merkwaardige uitzending op.

Dekker werd jaren na de daad betrapt op het gebruik van EPO — omdat ineens oude stalen urine, die eerder nooit iets hadden opgeleverd, getest werden met nieuwe technieken. Dat leverde hem twee jaar schorsing op.

Al had hij een half jaar aftrek kunnen krijgen, als hij wat mededeelzamer was geweest over zijn leveranciers, en gerat had over andere gebruikers.

Zijn schorsing loopt af volgende maand, Dekker traint hard, om een nieuwe wielerploeg te vinden. Hij wil verder in de sport.

Nu is het onzin om te veronderstellen dat Thomas Dekker de enige gebruiker zou zijn van herstelmiddelen. Al geloof ik ook dat de wielersport op het moment schoner is dan deze jaren was. Ineens fietst bijvoorbeeld geen Italiaan buiten eigen land meer op niveau. Slechts Spanje, en landen buiten de EU en de VS, zijn niet verschrikkelijk strikt in de bestrijding van dopinggebruik.

En toch bleef de documentaire hangen op een wat onnozel moralistisch niveau. Het ging telkens over de schuld van Dekker; alsof het gebruik van EPO tegen een godgegeven verbod inging; en niet een endemisch verschijnsel is in de hele sportwereld.

Nu heeft deze omroep een grote traditie van het in beeld brengen van zondenaren. Of, zoals ik elders schreef:

De Evangelische Omroep heeft altijd wel een of ander TV-programma dat volgens hetzelfde concept werkt. Een gelovige bekent zijn zonden, die waren onveranderlijk allemaal heel erg, en toont zich daarmee op het oog even heel kwetsbaar. Maar die kwetsbaarheid is schijn, want dient alleen maar om aan te geven hoe fijn het is dat Jezus ineens verscheen en hoe veel beter het nu gaat.

Dat Thomas Dekker zich verzette tegen deze aanpak staat hem te prijzen.

Dat de documentairemaker geen tel leek te beseffen wat voor een fantastisch materiaal hij in handen had, was daarentegen schokkend.

[ Zie ook het aan Dekker gewijde dossier op eamelje.net ]


[x]#8938 fan dinsdag 28 juni 2011 @ 10:00:48

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Breeduit  Te fietsen | week 902/2015
 • Thomas Dekker iii07/2010
 • Thomas Dekker ii07/2009
 • Thomas Dekker07/2009
 • Contactsport | 062106/2009
 • Overwegingen | 072807/2008
 • Overwegingen | 070207/2008
 • Overwegingen | 6005/2008
 • Overwegingen | 57 sport-editie04/2008
 • Basso Continuo — Luigi Cecchini05/2007

 • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

  ien réaksje

  Gerbie  op 28 juni 2011 @ 20:52:56

  Toch had ik geen moment dat de ‘oude’ Dekker in beeld is geweest. Ik zie alleen een jochie in de slachtofferrol, wegdraaiend van de camera, onvolwassen, die weigert fouten te erkennen en de hele wereld tegen zich voelt.