Amazon

Toen de nieuwe directeur van de Britse boekhandelketen Waterstone’s werd gevraagd hoe groot de concurrentie van Amazon.com was, antwoordde hij:

I don’t like Amazon. It has only two things going for it. It is cheap and efficient.

Maar hij vergat nog iets wezenlijks. Amazon houdt bij wat je eerder kocht, en vergelijkt dat met wat anderen verder kochten, die belangstelling hadden voor dezelfde boeken. De lijstjes met aanbevelingen die daaruit volgen, zijn soms heel goed.

Soms ook heel slecht, trouwens. Omdat ik ooit een geheugenkaartje kocht bij Amazon.co.uk, worden me daar nu telkens fototoestellen aanbevolen. Dat is nog daar aan toe. Maar volgens mij worden die dingen helemaal niet naar Nederland verscheept. De laatste keer dat ik keek tenminste.

Zelfs slimme technologie kan nog heel erg dom zijn.

Tegelijk zou ik nooit alleen bij Amazon kopen. Zelfs al zijn boeken overal hetzelfde. Ook kleine bookhandels moeten blijven bestaan. Amazon is te groot, en te machtig.

Bovendien houdt de website bij of je naar zaken zoekt uit afdelingen waar je nooit eerder kocht. Ik keek wat fietstassen kosten, online, en kreeg prompt een dag later een aanbieding toegemaild — die overigens geen echte aanbieding was.

De afgelopen jaren was TheBookDepository éen van de zaken waar ik met regelmaat kocht. En nu wordt deze zaak opgekocht door Amazon. Leuk voor de eigenaar. En toch een onverwacht naar bericht voor mij.


[x]#8970 fan dinsdag 5 juli 2011 @ 10:04:47


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden