The Savage Detectives | II t/m blz 523
Roberto Bolaño

Er waren verschillende redenen waarom het me niet lukte om de vereiste 125 pagina’s uit deze roman de afgelopen week te lezen. Het is vakantietijd; wat de dagen minder structuur geeft. De Ronde van Frankrijk had toevallig ditmaal wel enkele etappes die aardig waren om te bekijken. En het lezen was domweg nog altijd huiswerk.

Het tweede deel in deze roman biedt tientallen verhalen, van telkens verschillende stemmen, die slechts af en toe direct bijdragen aan het grote verhaal van het boek.

Over die opzet is vast veel te zeggen, maar ik heb al twee keer eerder gemeld dat die voor mij niet werkt, want een te vervelend boek oplevert.

Nu goed, dan bracht deze ronde wel een aardige passage over een literatuurwetenschapper die de Mexicaanse dichtersgroep gaat onderzoeken, en dan meteen alles beter weet dan de direct betrokkenen.

Ik bleef het idee houden om materiaal te lezen dat aan een roman ten grond lag — aantekeningen voorgezet te krijgen, die iemand in de loop van jaren maakte in de hoop nog eens een boek te schrijven.

[ volg al mijn ideeën over The Savage Detectives hier ]


[x]#9057 fan dinsdag 26 juli 2011 @ 13:11:49