Tender is the Night | chapters 1 t/m 23
F. Scott Fitzgerald

Twee soorten Fitzgerald waren er, zo dacht ik altijd. De auteur van enkele gecanoniseerde romans, en de maker van honderden verhalen; die allereerst geschreven werden voor de bladen die het best betaalden.

Hemingway noemde F. Scott Fitzgerald om de verhalen de hoer van zijn talent. Maar Hemingway zei wel meer, en nog veel ergere dingen. Alleen had hij wel gelijk, als het over die verhalen ging. De meeste daarvan zijn bleven steken in een andere tijd, zonder de kwaliteiten te hebben op een ander moment ook nog iets te zeggen te hebben.

En in de eerste negentig pagina’s van de roman Tender is the Night herkende ik helaas meer van de verhalen dan van die andere beroemde roman.

The Great Gatsby leek me indertijd allereerst het boek van een jonge man. Maar wat me vooral bijbleef, is het goede schrijven.

Tot nu toe bood Tender is the Night vooral verwikkelingen, van niet heel boeiende personages. Meer soap opera dan klassiek drama.

Hap-slik-weg-leed.

En nergens nog is de schrijver aanwezig om het geneuzel van veel te rijke Amerikanen in Frankrijk iets extra’s te geven.

[ lees mijn gedachten bij Tender Is the Night hier ]


[x]#9249 fan zondag 25 september 2011 @ 11:30:29