Tender Is the Night | chapters 24 t/m 22
F. Scott Fitzgerald

Vorige week bleek ik toch drie bladzijden te weinig te hebben gelezen. Het eerste boekdeel hield maar iets verder op dan waar ik gestopt was. Met als gevolg dat me deze week vooral een tweede boekdeel onder ogen kwam dat me ook wat meer zei.

Ineens werden de verwikkelingen in de tijd geplaatst. Plots kregen de hoofdpersonen een achtergrond. Al is me niet helemaal duidelijk waarom Dick Diver toch met zijn Nicole trouwde — terwijl hij wist dat zij een psychiatrisch patiënt was. Diver maakte namelijk behoorlijk carrière als zenuwarts.

Ditmaal las ik wel die paar pagina’s extra, om het hele tweede boekdeel afgewerkt te hebben, en komende week te kunnen besteden aan het derde.

Helemaal overtuigd van de kwaliteiten van het boek ben ik nog altijd niet. De hoge plaats op de eeuwige ranglijst van de Modern Library is me bijvoorbeeld een raadsel.

Toch is het lezen inmiddels geen corvee meer. Ik kan me zelfs indenken dat deze roman bij sommige lezers een favoriet is. De schrijver heeft mededogen voor zijn personages; ondanks wat hij hen aandoet.

[ lees mijn gedachten bij Tender Is the Night hier ]


[x]#9270 fan vrijdag 30 september 2011 @ 11:16:55