The Thousand Autumns of Jacob de Zoet | 199 t/m 308
David Mitchell

Het tweede boekdeel van de roman brengt een zwenking in het perspectief. Ineens is niet Jacob de Zoet het belangrijkste personage, maar de jonge Japanse vrouw waar hij ongetwijfeld nog iets mee krijgen gaat, later in het boek.

Punt is namelijk dat zij weg moest uit Nagasaki, dus uit de buurt van De Zoet. Haar vader stierf. De schulden die hij had gemaakt werden betaald door een ander. En als zoenoffer moest de dochter daarom non worden. Waarbij ze twintig jaar uit het zicht zou verdwijnen.

Ook de derde week de ik aan het boek besteedde, bracht nog niet veel aan verhaal. Beschrijvingen genoeg, en kleine verhalende scènes ook, waardoor de lezer zich een beeld kan vormen van de zeden en gewoonten in Japan, eind achttiende eeuw. Maar wat ik las, was allemaal nog als het opzetten van een doek, met achtergrondkleuren, waarop de uiteindelijke schildering hoogstens met hulplijnen staat aangegeven.

[ lees al mijn ideeën bij The Thousand Autumns of Jacob de Zoet hier ]


[x]#9369 fan vrijdag 28 oktober 2011 @ 11:37:29