Arctic Dreams | xiii t/m 75
Barry Lopez

De BBC zendt momenteel elke woensdag een spektakelnatuurreeks uit; waarin de mooie plaatjes belangrijker zijn dan nuttige informatie. ‘Frozen Planet’ heet dat snoepgoed. En toevallig spelen deze programma’s zich af op de noord- en zuidpool.

Van de weeromstuit moet ik deze uitzendingen wel vergelijken met Arctic Dreams, van Barry Lopez. Waarin de auteur zijn liefde verwoordt voor alle streken waar bijna niets is.

Want, van alle zoogdieren wagen slechts 23 soorten zich boven de poolcirkel, zo leerde Lopez me inmiddels. En misschien dat Richard Attenborough zo’n nuttig feitje wel heeft gegeven. Maar bij alle visuele spektakel viel dat dan niet op.

In de eerste honderd bladzijden van Arctic Dreams las ik verder wat motivatie, een uitleg over het begrip Arktikós — het land van de grote beer volgens de oude Grieken — en een hoofdstuk over de muskusos.

En die muskusos, daar mistte ik dan toch een plaatje van. En natuurlijk had een snufje geur het beeld helemaal vervolmaakt. Want ondanks het medium, te wensen blijft er altijd wel iets.

[ lees al mijn gedachten over Arctic Dreams hier ]


[x]#9475 fan maandag 21 november 2011 @ 09:49:15