Arctic Dreams | 76 t/m 203
Barry Lopez

De parallellen tussen dit boek en de BBC-serie ‘Frozen Planet’ blijven aardig. Wat deze media aan informatie brengen vult elkaar doorgaans voorbeeldig aan.

Woensdag gaat het op televisie bijvoorbeeld over de mensen die in de poolstreken leven. En laat ik daar nu net een heel hoofdstuk over hebben gelezen bij Barry Lopez. Dat me dan toch weer verraste, door over het bestaan te vertellen van éen oer-poolvolk — de Thule-mensen — dat nog betrekkelijk kort geleden is opgesplitst is enkele van de eskimostammen die nu Canada en Groenland bewonen.

De andere hoofdstukken die ik las gingen over de ijsbeer en de narwal; die merkwaardige walvis met de eenhoorn.

Maar elk van de hoofdstukken is op een vergelijkbare manier opgezet. Lopez beschrijft een verblijf, ergens in het noorden. Komt dan, al associërend over wat hij waarnam, bij zijn onderwerp uit. En gaat dan vrijwel ongemerkt over veel abstracter technische verhandeling, over wat er van het onderwerp bekend is.

Dat werkt heel effectief.

[ lees al mijn gedachten over Arctic Dreams hier ]


[x]#9495 fan maandag 28 november 2011 @ 00:00:00