Nerd koopt volkscomputer | xiii

Drie jaar is de afschrijvingstermijn van computerapparatuur volgens de Belastingdienst. En net geen drie jaar ging mijn MSI U 100 Wind netbook mee. Wat me behoorlijk meeviel voor zo’n plastic Tupperware-bakje met wat elektronica erin, dat telkens vrij gedachteloos door mij in mijn rugzak werd gepropt. Mee naar alles.

De accu was het eerste onderdeel waar problemen mee kwamen. Maar dat viel te verwachten. Accu’s verliezen al na een half jaar flink aan capaciteit, en zijn zelden na twee jaar nog nuttig te noemen, in vergelijking met een nieuw exemplaar.

Daarna was er de fan die er moeite mee kreeg dat de computer weleens werd aangezet. Die begon dan meteen te zeuren van tegenzin, en te kreunen, zo niet te krijsen. En het duurde altijd even, voor het ding dan uit die trilling schoot naar een andere frequentie waarin ie geen lawaai maakte.

Vervolgens raakte een toets op het toetsenbord los — maar gelukkig niet éen die ik vaak nodig heb.

Dus is de MSI Wind thans een laatste plek gegund. Er hangt nu een grote monitor aan en een extra toetsenbord. Nu is de volkscomputer slechts nog in gebruik als reservetekstverwerker. Wat ik heel aangenaam vind. Want zeker als er meerdere projecten lopen, is het prettig éen werkplek aan éen activiteit te kunnen koppelen.

De MSI Wind was tot een jaar geleden misschien wel de beste computer die ik ooit gekocht had, gezien het gebruiksplezier. Daarna merkte ik dat twee, drie jaar een lange tijd is voor dergelijke apparatuur. Nieuwere apparaten kunnen het zo maar acht uur zonder netstroom af. Nieuwe laptops en netbooks gaan handiger met draadloze netwerken om. Nieuwe beeldschermen zijn nog weer scherper.

Nostalgie over een gepensioneerde computer duurt nooit zo heel lang.

[ dit is het slot van een reeks die vier jaar geleden begon ]


[x]#9503 fan donderdag 1 december 2011 @ 19:29:33