Dutch disease
week 2

Nieuws is merkwaardig genoeg vaak helemaal niet nieuw. Wat het journaal of de kranten groot brengen, bestaat doorgaans uit een deeltje van een veel groter verhaal dat al heel lang speelt.

En anders gaat er wel aandacht uit naar iets dat niet meer is dan een mening van iemand, waar vervolgens anderen weer een opinie over hebben.

Dus als ik absoluut het allergrootste nieuws moest selecteren uit wat er gebeurde in de tweede week van 2012, dan blijft er opvallend weinig over. Wat was een week terug nog werkelijk onbekend? Er was eens een ongeluk hier. Een Britse mevrouw bleek door een speling der natuur in het bezit van twee vagina’s te zijn — wat zij al lang wist. En er werd heel veel gas gevonden onder de Friese bodem.

Prompt barstten in de provincie speculaties los over wat er met de onverwachte opbrengsten van de bodemschat moest gaan gebeuren. Een loterij was gewonnen, waarvan niet eens iemand wist dat die gehouden werd. En ineens was de hoge olieprijs van het moment geen probleem meer, of de dreiging van oorlog tegen Iran iets ernstigs. Omdat de prijs van aardgas op de markten zo leuk gekoppeld is aan die van olie, wordt ook de ellende elders een zegen voor wie gas te verkopen heeft.

Slechts buitenlanders kennen de ‘Dutch disease’; en begrijpen dat je zulke extra inkomsten juist niet moet uitgeven aan sociaal wenselijke zaken van het moment, maar beter heel goed kunt gaan beheren.

Ondertussen heeft een vorig kabinet juist bepaald dat de aardgasbaten niet meer automatisch in het Fonds Economische Structuurversterking (FES) komen, maar gebruikt worden om gaten in de begroting vullen.

En straks ook gaat ergens in Friesland de bodem nog dramatisch zakken. Volgt er misschien nog een aardbevinkje hier of daar. Waarbij de overheid steevast zal ontkennen dat dit door de gaswinning komt. Omdat overheden in een juridische werkelijkheid leven, die vreest voor aansprakelijkheden, en daarom weinig heeft uit te staan met de wereld waarin mensen leven.

Dus gebruik ik ook dit nieuwsfeit maar om uit te leggen wat enkele van de grotere verhalen zijn in onze tijd. Want nieuws is slechts heel zelden nieuw.

 


[x]#9707 fan zondag 15 januari 2012 @ 11:30:24