Te fietsen | week 07
routine

Is er eigenlijk al een robot die kan fietsen?1 Ik volg de ontwikkelingen op dat gebied niet zo goed. Maar herinner me wel hoe opgetogen de wereld werd dat er eindelijk een robot was die op een aannemelijke manier kon lopen als een mens. En dat zelfs op een drafje kon, met zweeffase en al.

En nee, ik lach niet om zulk onderzoek. Dat levert altijd wel ergens nuttige kennis op voor hulpmiddelen waar mensen met beperkingen iets aan hebben.

Fietsen is nog wat ingewikkelder dan lopen, omdat het lichaam voortdurend correcties moet aanbrengen om niet te vallen. Kleine kinderen rijden daarom nog met zijwieltjes rond; die hebben zich de benodigde automatismen nog niet eigen gemaakt. [Al worden zulke steunwieltjes tegenwoordig afgeraden, omdat die de ontwikkeling van het natuurlijke evenwicht zouden verstoren.]

Ik blijf het opmerkelijk vinden hoe goed dat lichaam fietsen kan als de truc eenmaal geleerd is. Met of zonder iemand achterop. Met de handen aan het stuur of helemaal los. Elke variatie lijkt binnen een paar tellen normaal.

Fietsen gaat met enige ervaring zelfs zo gemakkelijk dat makkelijk te onderschatten is hoe veel inspanning er gedachteloos verricht wordt.

Zeker iemand die op fietsvakantie gaat, en dagelijks een redelijke afstand aflegt, moet eten als een bootwerker om de verloren energie weer aan te vullen. Een goedkope manier van vakantievieren is de fietsreis daarmee zeker niet.

Maar juist die ervaring, dat fietsen energie vreet, zal de meeste mensen vermoedelijk ontgaan. Weliswaar is Nederland wereldkampioen fietsgebruik, maar dat geldt alleen voor de hele korte ritjes, van rond de 2½ kilometer. Verder reikt de dagelijkse routine niet. De fiets voor alle vervoer benutten, is iets van een vroegere tijd, toen de mensen nog niet anders hadden.

  1. Ja dus. Al zijn de eerste meters moeilijk. []

[x]#9811 fan donderdag 16 februari 2012 @ 14:57:09