Lawine
week 7

Nederland is in recessie. Er was twee achtereenvolgende kwartalen geen economische groei. En omdat ons hele wereldbeeld is ingesteld op eeuwige groei wordt elke luttele stagnatie dan meteen gezien een probleem.

Me dunkt dat eens over deze idée fixe gediscussieerd zou moeten worden. Tegelijk is de kans op zo’n fundamentele gedachtewisseling nihil. Onze politieke elites hebben nu eenmaal besloten dat groei het enig mogelijke antwoord is op alle problemen. Ook al omdat deze oplossing ze ontheft van elke verdere mentale inspanning om te begrijpen waardoor stagnatie ontstaat. Groei overwon nu eenmaal tot nu toe telkens alles.

Was het nog mazzel ook trouwens dat de Nederlandse bevolking te weten kwam dat het statistiekbureau krimp heeft gemeten. De melding kwam precies tussen de ene mediahype over de komende Elfstedentocht, die er niet gekomen is, en een lawine aan nieuws over een in de sneeuw gesmoorde man van koninklijke bloede.

En ziet: zowel de Elfstedenkoorts als de manier waarop de media berichten over de verongelukte prins hebben al wel tot publieke discussie geleid. Want te veel is te veel. Al helemaal omdat er bij beide evenementen feitelijk niet meer te melden was dan speculatie. Toch besteedde het TV-journaal van de staatstelevisie gisteravond op prime time vijftien minuten aandacht aan de prins. Nadat er al anderhalve dag om het uur extra bulletins zijn uitgezonden met aandacht voor deze man. Terwijl hij al sinds vrijdagmiddag in coma ligt, en er pas maandag iets te zeggen is over de gevolgen van zijn ongeluk.

Maar gewoon even afwachten tot er meer te zeggen is, mag niet meer in deze tijden.

En, zoals iemand Twitterde: benieuwd wat de media nog aan beelden en sprekende hoofdjes achterhouden voor als hij dood gaat.

* update 24 ii 2012


[x]#9821 fan zondag 19 februari 2012 @ 11:51:06