Te fietsen | week 08
verlicht

De fiets vond zijn volmaakte vorm al in de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Toen werd de ‘safety’ bedacht, met zijn ruitvormige frame, en zijn kettingaandrijving. Sindsdien rijden we vrijwel allemaal safeties. Alle verbeteringen die sindsdien aan de fiets zijn aangebracht zijn hoogstens verbeteringen op details.

Niet dat deze stapjes voorwaarts niet voor meer fietsplezier zorgen. Mij lijken bijvoorbeeld de banden van dit moment aanzienlijk beter dan die van slechts enkele decennia terug. Blijft alleen staan dat de luchtband als vinding ook al stamt uit dezelfde negentiende eeuw.

Maar het gebied waarop in de twintigste eeuw de grootste technische vindingen zijn gedaan, is nu net de elektronica. En aan een fiets zit doorgaans die elektronica niet. Dus ging er tot nu toe veel grote en fundamentele progressie aan het rijwiel voorbij.1

Pas sinds LED’s — light-emitting diodes — worden toegepast in fietslampen lijken de grootste uitvindingen uit de negentiende en de twintigste eeuw elkaar te hebben gevonden.

Door LED kan een fietser tegenwoordig een betere koplamp hebben dan de gemiddelde motorrijder heeft. Mits deze fietser daarbij wat accu’s meesleept, en er rekening mee houdt dat die het licht hoogstens een paar uur brandende houden.

Voor mij hoeft het allemaal niet zo overdreven. Ik ben heel blij met wat een gewone naafdynamo en een LED-lamp aan licht kunnen genereren, zonder dat ik daar ook maar een trap harder voor hoef te doen. Zes volt, bij drie watt, levert al een indrukwekkende bak licht op, als een kwalitatief goede lamp wordt gebruikt.

Daardoor is het voor mij ineens normaal geworden om ook tijdens de avond of de nacht te fietsen; die in de winter al zo vroeg vallen. Ik hoef niet meer in angst te zitten of andere weggebruikers me wel zien. En ik weet zelf ook genoeg te kunnen waarnemen.

Het blijft telkens een mirakel om te zien dat reflectoren honderden meters verderop al oplichten voor mijn komst.

  1. Goed, tegenwoordig bestaan er dure versnellingssystemen die elektronisch schakelen. Deze werken op een batterij. []

[x]#9840 fan donderdag 23 februari 2012 @ 12:23:33