Te fietsen | week 16
meeleven 2

Woensdag werd de Waalse Pijl verreden. Zoals elk jaar de Waalse Pijl verreden wordt op de woensdag tussen de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. En ik was dat vergeten, voor het eerst in misschien wel vijfentwintig jaar.

Niet dat ik veel gemist heb. Wielerkoersen hebben tegenwoordig vrijwel allemaal hetzelfde patroon. Als er tot twintig kilometer voor de finish nog renners bijeen zijn, zijn er veel renners bijeen. Waardoor de wedstrijd telkens pas spannend wordt in de laatste minuten.

De Waalse Pijl volgt al jaren dat scenario. Die wedstrijd begint eigenlijk zelfs pas in de allerlaatste kilometer, als nog even een helling beklommen moet worden die voor het gevoel bijna loodrecht omhoog gaat. De Muur van Hoei.

En ik ken die Muur. Ook omdat ik nog eens speciaal op de fiets naar Hoei/Huy ben toe gereisd om deze helling te beklimmen. De lokale camping was er opvallend dicht bij een kerncentrale. Dat de warme douches er gratis waren, is iets dat ik daardoor niet meer vergeet.

Beklimming van die Muur viel nog niet eens tegen de eerste keer. Maar dat kwam omdat ik net dagen een fiets met bagage over Ardennenhellingen had gezeuld. Zonder fietstassen was alles opvallend veel makkelijker.

Een latere kennismaking maakte al meer duidelijk. Omdat ik toen vrijwel ongetraind aan de voet van de helling verscheen, en die ene kilometer omhoog zich toen wel tot in het oneindige leek uit te strekken.

Toen ik woensdagmiddag ontdekte de Waalse Pijl te zijn vergeten, waren de renners misschien nog wel bezig. Wellicht had ik nog best de laatste minuten van de koers kunnen meepakken. Om dan het enige te zien wat er toe deed: hoe mannen elkaar in een paar tellen kunnen smoren door zo hard als het kan bij een Muur omhoog te fietsen.

Alleen is zelfs een hevig slotakkoord niets waard zonder een symfonie vooraf. Ik moet in een wedstrijd zitten om de koers mee te kunnen leven. En dat inleven vergt een meditatie van zeker veertig kilometer wedstrijd; een uur waarin alleen de koers telt en anders niet.


[x]#10023 fan vrijdag 20 april 2012 @ 10:53:47