Vertrouwen
week 17 en 18

Toen ik boeklog op de spaarbrander zette, voor 2012, was dat onder meer om me op eamelje.net te concentreren. Een boeklogje schrijven was me te makkelijk geworden. In sommige opzichten dan. Omdat zulke logjes altijd dezelfde elementen bevatten.

Mijn mening moest erin, met de ideeën die ik over het boek had. Er diende iets over de inhoud te worden verteld. En zo waren er wel meer kleine vaste onderdelen.

In plaats van die routines wilde ik hier eens andere onderwerpen gaan beproeven. In de illusie dat vrijheid me goed zou doen.

Alleen gedijd geen mens zonder kader. Als er geen richting is, tolt de kompasnaald al te makkelijk zoekend rond.

En dus merkte ik bijvoorbeeld al gauw telkens eenzelfde soort onderwerpen uit te kiezen om over te schrijven voor het wekelijkse rubriekje 2012 in woorden. Onderwerpen bovendien die vaak al uitputtend behandeld waren op boeklog.

Waar ik los van mijn tijd probeerde te blijven, wordt ik nog altijd gekneveld door de actualiteit. En op zich luchtte het ook wel op om bijvoorbeeld even wat zinnen te formuleren over het onbenul van onze politici. Alleen waren die woorden een zoveelste variatie op een versleten thema. Dus zette ik die dan maar niet online.

Bovendien, sinds ik heb gezien hoe makkelijk die politici wegkomen met wat goedbeschouwd oorlogsmisdaden zijn, is hun hypocrisie over andere zaken goed beschouwd verder klein bier.

Dus heeft het geen zin om verder enige gedachte te besteden aan dat gedrag. Behalve als die gedachten in een vorm gepresenteerd kunnen worden die er nog niet eerder was.

CDA ging na fors verlies in de verkiezingen regeren met een partij die de rechtsstaat deels wil afschaffen — en iedereen zag daar allereerst een wanhoopspoging van de partij in om aan de macht blijven. CDA kelderde vervolgens dramatisch verder in de peilingen. En juist op het moment dat de partij geen leider had, en het zijn gezicht dus ook al was verloren, viel onverwachts dat kabinet. Dus komen er weer verkiezingen. Dus wordt er gauw in de media gemeld dat het CDA nooit had willen regeren onder de voorwaarden waaronder is geregeerd. En wordt net gedaan of er nooit iets gebeurd is.

Meer dan éen paragraaf lijkt me de hele kwestie niet waard ook.


[x]#10062 fan maandag 7 mei 2012 @ 10:57:23