Te fietsen | week 22
zweven

Het lijkt een simpel trucje; een ideetje dat misschien even jaloers maakt omdat jij het niet had; een gimmick die na een paar tellen al doorzien wordt.

Zhoa Huasen nam een stuk of wat straatfoto’s vanaf een hoog standpunt, zodat er lekker veel grijs aan asfalt als achtergrond kwam. Daarmee werd het relatief makkelijk om de fietsen weg te photoshoppen waarop de mensen in de afbeeldingen reden.

Maar door telkens de schaduw van de fiets te laten staan, werd bij nadere beschouwing het wonder verklaard dat de mensen in de foto konden zweven.

Toch heb ik langer gekeken naar deze reeks foto’s dan strikt noodzakelijk was. Omdat Zhoa Huasen met de beelden mij ook iets fundamenteels verteld over het fietsen.

Op de foto’s lijkt het of de mensen zweven. In werkelijkheid vliegen ze natuurlijk.

En als het goed gaat is een fiets zo onmerkbaar aanwezig dat we al heel gauw vliegen.

Fietsen bestaat bij de gratie van beweging. Want stilstaan lukt vrijwel niet zonder het evenwicht te verliezen. Vooruitgang is verplicht op de fiets. Daarom is de fiets wel degelijk daar. Maar de fiets is er ook niet, omdat het rijden verder geen noemenswaardige inspanning of denkkracht hoeft te kosten.

Mits er natuurlijk vaker werd gefietst. En het lichaam geleerd heeft om altijd de balans te houden op die draaiende wielen.

Misschien hebben daarom de grammenjagers op hun dure carbon wel een beetje gelijk. En helpt het om zo weinig kilo aan fiets te hebben als maar kan, om dichter bij het totale gevoel aan vrijheid te komen.

Maar mooi lijkt mij nu net dat iedereen kan vliegen die zijn fiets een beetje onderhouden heeft.


[x]#10104 fan maandag 28 mei 2012 @ 11:15:04