Overwegingen | 0626

Dezer dagen wordt online vrij uitgebracht herdacht dat Alan Turing [1912 – 1954] honderd jaar geleden werd geboren. In het VK zijn er ook vele activiteiten. En dat is goed.

In de massamedia hier viel niet zo veel van dit jubileum te bespeuren. En ook dat is niet raar. De betekenis van Turing duiden zou te veel ruimte vragen. En dan nog blijft men waarschijnlijk hangen in de clichés.

Geniale codebreker, vader van enkele fundamentele ideeën over de computer, homoseksueel, tragisch einde.

Dan Dennett lichtte de betekenis van Turing’s kerngedachte waarschijnlijk het elegantst toe in dit artikel
Die kerngedachte luidt natuurlijk:

It is possible to invent a single machine which can be used to compute any computable sequence.

En een paar jaar terug was er die bekentenis van Turing’s Duitse tegenhanger, Gisbert Hasenjaegers. Die vermoedde dat de eerste atoombommen niet op Japan maar op Duitsland waren gegooid, als Turing en het team op Bletchley Park de oorlog niet bekort hadden door de Duitse Engima-codes te kraken.

Normaal ben ik niet zo van de ‘counter factual analysis’. Er kan heel wat misgaan als je erover nadenkt wat allemaal mis had kunnen gaan. Maar atoombom op ik noem maar Hamburg, of het Ruhr-gebied, had ongetwijfeld in Nederland ook zo zijn gevolgen gehad.

Merkwaardigste aan Turing is evenwel voor mij dat ik heel lang bezitterig over hem was. Dat anderen zijn grootheid niet zagen, of zelfs nooit van hem gehoord hadden, liet allereerst zien hoe dom zij waren. Terwijl ik toch had horen te weten dat de hele cultuur hier nog altijd doordrenkt is van minachting of angst voor technologie.


[x]#10178 fan dinsdag 26 juni 2012 @ 15:15:20