Rabbit Redux | 1 t/m 112
John Updike

Aan een vervolg op de roman Rabbit, Run had John Updike nooit gedacht. Laat staan dat de hele serie boeken uiteindelijk vier decennia zou beslaan. Maar tien jaar na de eerste in de reeks verscheen de tweede.

Het enige wat ik over Rabbit Redux wist — afgezien dat Updike daarmee het word ‘redux’ voor heroptreden opnieuw in het Engels introduceerde — is dat dit het taaiste boek zou zijn van de vier.

Van de eerdere lezing was me evenwel niets bijgebleven.

Maar die vermeende taaiheid lijkt zich in het begin te bevestigen. Updike is in de eerste pagina’s vooral bezig om te vertellen hoe het er voor staat met zijn personage ‘Rabbit’ Angstrom tien jaar later. Die is nog bij zijn alcoholistische vrouw, Janice. Hun zoon is dertien, en kan daarmee ook een factor worden voor het boek. Zijn moeder is ziek, en zal waarschijnlijk erger gaan lijden of sterven.

Bovendien wordt niet eerder vertelde ‘back story’ belangrijk. In Rabbit, Run uit 1959 ging het nooit om Angstrom’s legertijd; hoewel de oorlog in Korea werd gevochten. In Rabbit Redux is Vietnam ineens een issue. Dus wordt ook belangrijk hoe Rabbit Angstrom daarover denkt.

Daarbij hebben critici altijd het grote probleem met deze boeken gehad dat Angstrom zo veel behoudender en patriottistischer was dan zij.

Lees al mijn gedachten over Updike’s Rabbit Tetralogy hier.


[x]#10187 fan zaterdag 30 juni 2012 @ 10:47:58