Ongelukkig
week 27

Een van de grootste taboes aan het begin van de eenentwintigste eeuw is een economisch taboe. De vraag of economische groei nu werkelijk voor ons het grootste streven moet blijven, is een vraag die buiten de bestaande orde valt. Hint zelfs maar naar deze kwestie en je wordt meteen uitgesloten van elk debat; of bijvoorbeeld direct in het kamp van de milieufanaten geplaatst.

Toch kan het voor mij met sommige economische sectoren niet slecht genoeg gaan. Wapenfabrikanten of andere leveranciers van dodelijk tuig mogen van mij allemaal morgen failliet gaan. Op Big Pharma is ook heel wat aan te merken, om hun methoden om eerst pillen te maken en die dan de maatschappij door de strot te duwen door kwalen te bedenken. En die bankensector, wat heeft die eigenlijk aan meerwaarde?

Dat nu de autoschadebedrijven in crisis zijn, omdat er niet genoeg ongelukken plaatsvinden, maakt me eerlijk gezegd zelfs vrolijk.

De rotonde heeft gewonnen.

En de weg kan mij ook niet veilig genoeg zijn. Simpelweg omdat elke auto een moordwapen wordt van een paar duizend kilo in de handen van een onbekwame bestuurder.

Dat er tegenwoordig zo veel alcoholsloten geïnstalleerd moeten worden in Nederland is daarmee enerzijds goed nieuws. Maar anderzijds ook het pijnlijke bewijs dat er nogal wat chauffeurs zijn die hun handelingsbekwaamheid stelselmatig hebben overschat. En deze idioten wil je liever niet tegenkomen. Nooit.

Tegelijk is niet alle technische vooruitgang een verbetering. Door de groeiende populariteit van de elektrische fiets moet je tegenwoordig nog behoorlijk uitkijken op het fietspad. Menig bejaarde gaat ineens een stuk sneller dan zijn of haar reflexen nog aankunnen.

Plots kan ik dus een ander laten verongelukken op de fiets. Rijd achter zo’n bionisch voortgedreven bejaarde en bel, en er lijken maar twee reacties mogelijk. Of zo’n mensje hoort niets omdat met de leeftijd ook het gehoor verdwijnt. Of ze schrikken zo dat ze gaan slingeren, wat met hun bovenmatige snelheid ineens levensgevaarlijk wordt.

Gelukkig valt goed te voorspellen wanneer er te veel auto’s op de weg zijn, wanneer het autoverkeer beneveld onderweg is, of wanneer bejaarden de fietspaden bevolken.


[x]#10208 fan zondag 8 juli 2012 @ 12:40:13