Rabbit is Rich | 1 t/m 101
John Updike

Eén voordeel heeft het om een reeks romans te lezen over hetzelfde personage. Die man ken je inmiddels. En alle minieme veranderingen in zijn leven worden gezien.

Een nadeel is dat de schrijver er niet vanuit kan gaan dat elke lezer van het boek de hele reeks kent. Dus moest Updike nogal wat back-story geven.

Soms loste hij dat probleem wel heel elegant op, trouwens. In Rabbit is Rich beleeft de VS een brandstofcrisis. De prijzen aan de pomp zijn hoog. Maar omdat Rabbit Angstrom inmiddels Toyota-dealer is geworden — erfenisje van schoonpapa — en Toyota’s aardig zuiniger zijn dan Amerikaanse pooierbakken, gaat het hem goed.

Wel kan hij grappen dat hij nu nooit meer de stunt kan uithalen waarmee Rabbit, Run opende. In de auto stappen, en de hele nacht doorrijden, is niet iets om zo maar te doen in tijden van brandstofschaarste. Daar had hij op dat moment eerst nog flink voor moeten sparen.

In het eerste hoofdstuk van Rabbit is Rich gebeurt vrijwel niets. Zoon Nelson, inmiddels tweeëntwintig, komt weer eens thuis, en neemt daarbij een vriendin mee; waar hij niet mee schijnt te neuken.

En thuis is het huis van Janice’s moeder. Rabbit Angstrom woont bij schoonmama in, en is nog altijd bij zijn eerste echtgenote. Ondanks alle problemen.

Lees al mijn gedachten over Updike’s Rabbit Tetralogy hier.


[x]#10234 fan vrijdag 20 juli 2012 @ 11:06:22