Rabbit is Rich | 195 t/m 288
John Updike

Het derde hoofdstuk van Rabbit is Rich bestaat voornamelijk uit twee massascènes. In de eerste trouwt zoon Nelson met zijn zwangere bruidje. In de tweede zijn Rabbit Angstrom en zijn Janice onder vrienden.

En Updike is bijzonder goed in massascènes. Misschien ken ik zelfs wel geen betere schrijver dan hij van dit materiaal. Want, probeer het maar eens interessant te houden om telkens heel verschillende mensen het woord te geven. Of maak maar eens heel subtiel duidelijk hoe de sfeer op zo’n bijeenkomst langzaam verandert; bijvoorbeeld omdat er meer drank in de aanwezigen komt.

Puur voor het verhaal van de roman zijn deze passages evenwel niet meer dan passen op de plaats; kleine golfjes bewegen er in vrijwel stilstaand water. En dat vermindert voor mij toch telkens het leesplezier.

Nu goed, van de Rabbit-tetralogie verwachten dat die veel aan plot zullen brengen, is na tweedriekwart boek rijkelijk onnozel. Daarvoor is de hoofdpersoon een te passief personage.

Lees al mijn gedachten over Updike’s Rabbit Tetralogy hier.


[x]#10246 fan vrijdag 3 augustus 2012 @ 21:14:38