Te fietsen | week 33
ergonomie

Het lichaam kan aan alles wennen. Het kan zelfs leren om probleemloos uren op een fiets te zitten.

Al is zitten dan misschien niet meer het goede woord. Wie enigszins voorovergebogen rijdt, om minder wind te vangen, leunt daarbij hoogstens nog op zijn of haar zadel. De benen dragen dan de grootste last. En de handen helpen ook een beetje.

En misschien heb ik domweg geluk, maar er zijn ook weinig zadels die me problemen geven. Al heb ik wel degelijk een voorkeur voor ouderwets hard en glad leer. Dat gaat naar je zitbotjes staan. En het broeit ook niet zo in de zomer.

Mijn probleem bij lange tochten is veeleer het stuur. Of misschien beter: ik heb het merkwaardige idee dat een goed stuur uren in dezelfde houding is vast te pakken. Zonder dat daarover nagedacht hoeft te worden.

Terwijl het lichaam er juist baat bij heeft als het regelmatig een net wat andere houding inneemt. Juist dan blijven de pijntjes uit.

Het beste stuur is dus het stuur dat zo veel mogelijk verschillende zithoudingen mogelijk maakt.

En zo bezien scoort een racestuur heel niet verkeerd. Zelfs als de onderste positie nooit gebruikt wordt, zijn er nog drie vier heel andere comfortabele houdingen te vinden om de handen neer te zetten.

Dus schafte ik mij een racestuur aan dat speciaal ontworpen was voor randonneurs; om zo comfortabel mogelijk lang op een fiets te kunnen zitten. Een 3TTT Morph. Ergonomisch gevormd. Ontworpen met de kennis van jaren.

Om na een heleboel kilometers dan toch te besluiten dat ik niet aan dat stuur wennen kon. De hoeken waren me te recht. En toen een ouderwets racestuur te monteren. Zonder ergonomie. Een gewone traditionele Maes-bocht. En meteen te merken dat dit stuur wel goed was, en helemaal bij me paste.

En misschien klopt dat ouderwetse stuur wel alleen omdat ik al zo veel kilometers meer in mijn systeem heb zitten met zo’n zelfde klassiek stuurtje.

En wellicht kan het lichaam aan veel wennen, maar als het wennen niet wil, is dat toch ook een duidelijk teken.


[x]#10260 fan dinsdag 14 augustus 2012 @ 11:59:07