Rabbit at Rest | 3 t/m 180
John Updike

Drie boekdelen telt de roman Rabbit at Rest. En het boek is nog weer honderd pagina’s dikker dan het voorgaande deel uit de serie. Dus leek me vooraf dat dit boek weleens het meest langdradige uit de toch al zo weinig dynamische reeks kon worden.

En toen vond ik het eerste deel erg goed. Zo goed misschien wel dat de rest van het boek alleen maar tegen kan vallen.

Updike heeft voor de roman zijn held uit Pennsylvania gehaald en in Florida gedropt, want hij is inmiddels gepensioneerd. Harry Angstrom en zijn Janice leiden er een klein bestaan, met vele routines, en weinig verplichtingen. Maar gelukkig gaat het boek daar niet over. Want in het eerste boekdeel komt zoon Nelson met vrouw en kinderen over voor een korte vakantie.

Met Nelson gaat het nog altijd niet goed — hij heeft wilde stemmingswisselingen. En na enige tijd wordt duidelijk dat hij aan de cocaïne is verslaafd.

Typisch genoeg weet Janice dat wel, en vader Harry juist niet.

Tegelijk is die kwestie slechts éen van de lijntjes die wordt opgezet, om later verder te worden uitgewerkt in de roman. In dit eerste boekdeel gaat het vooral om de interactie tussen grootvader en kleindochter. En over hoe het is om twee jonge kinderen te vermaken tijdens een vakantie.

En dan krijgt Harry Angstrom een hartaanval — op een extra dramatisch moment ook nog; als hij met zijn kleindochter aan het zeilen is op zee, en ze daarbij in de problemen komen.

Lees al mijn gedachten over Updike’s Rabbit Tetralogy hier.


[x]#10265 fan vrijdag 17 augustus 2012 @ 10:40:23