Te fietsen | week 34
rijwind

Ook tijdens het ‘warmste weekend van de eeuw’ heb ik gefietst. En dat leverde geen enkel probleem op. Integendeel zelfs.

Zolang het asfalt nog niet smelt, en er geen steentjes aan je banden blijven kleven, lijkt fietsen me zelfs te verkiezen boven stilzitten. Ook tijdens de grootste hitte genereert de fietser namelijk vanzelf tegenwind. En die rijwind brengt dan koelte.

Het punt wordt dan alleen om ’s ochtends te gaan rijden tijdens de warmte. De kwaliteit van de lucht neemt namelijk behoorlijk af in de loop van een hete dag. Smog is dan niet zeldzaam. En vieze lucht maakt elke inspanning vervelend. Ozon bindt zich sneller aan het bloed dan zuurstof.

De hitte was telkens ook het grootst aan het einde van de middag het afgelopen weekend, de lucht het smerigst, en de wegen het volst. Maar toen zat ik al binnen, en was het siësta.

Een gevaar kan dan nog zijn tijdens de hitte dat de fietser extra snel uitdroogt. Dus moet er misschien wat meer drinken worden meegenomen dan normaal. En het helpt ook vast om gepland te drinken — om de zo veel minuten, in plaats van op het moment dat er dorst is. Dorst op een fiets betekent overigens altijd dat men eerder meer had moeten drinken.

Het viel me overigens wel op dat ik geen enkele fata morgana zag tijdens mijn fietsen tijdens de hitte. De lucht trilde nergens onbedaarlijk in de verte boven het asfalt — iets dat ik me toch zo goed uit vroegere zomers herinnerde.

Zo heel erg heet is het dus blijkbaar helemaal niet geweest.


[x]#10277 fan donderdag 23 augustus 2012 @ 09:42:48