Eric Hobsbawm [1917 – 2012] ii

Het keurige BBC-programma Desert Island Discs is bezig alle uitzendingen die nog bestaan online te zetten. Waardoor het mogelijk wordt om op je gemak stemmen te beluisteren die je misschien nooit eerder hoorde. Isaiah Berlin? Ernst Gombrich?

Zo vond ik deze week tijd om naar de interviews met de historici Hugh Trevor Roper te luisteren, van de Hitler-dagboeken, en die met E.J. Hobsbawm. Zelfs al is de interviewster van dienst niet mijn favoriet. Sue Lawley vroeg nooit eens door, in tegenstelling tot wat Kirsty Young tegenwoordig doet.

Of ik kan beter zeggen, Sue Lawley vroeg normaal nooit door. Behalve dan in het gesprek met Eric Hobsbawm. Want die was nu eenmaal communist geweest, en had het daarmee fout gezien. Daarover diende hij niet eenmaal, maar telkenmale verantwoording af te leggen. Alsof hij in de rest van zijn leven niets had gepresteerd.

Het jaar was 1995. De Muur lag nog maar even om. En ondertussen signaleerde Hobsbawm toch fijntjes tegenover Lawley dat de georganiseerde solidariteit in een samenleving niet vanzelf spreekt en ook heel makkelijk weer verdwijnen kan.


[x]#10391 fan vrijdag 12 oktober 2012 @ 13:06:55