Te fietsen | week 42
demi-saison

De fietspaden zijn weer leeg, zo valt me op. Alleen ’s ochtends vroeg, voor de middelbare scholen ingaan, zijn er nog grote roedels fietsers onderweg. Het seizoen van de meeste mooiweerrijders is voorbij. Terwijl ik door blijf gaan.

Niet dat het ’s zomers wel heel druk is aan fietsers onderweg. Nederland mag dan een vol land heten. Tussen de steden in is er ook met mooi weer nauwelijks een kop te zien.

Maar de meeste bomen staan nog in blad. De wind heeft nog lang niet overal vrij spel. Het fietst nog niet heel anders dan toen het warm was. Behalve dan dat er meer kleding aan moet, vanwege de lagere temperaturen.

En het is met die kledingkeuze niet heel simpel.

De oude wet luidt dat je net genoeg moet aantrekken om het nog een beetje koud te hebben bij het vertrek. Omdat fietsen een constante inspanning eist waarvan je vanzelf warm wordt.

Alleen regent het nogal eens in dit jaargetijde. En kleding die de regen goed keert, ademt meestal niet zo goed bij inspanning. Terwijl nat worden evenmin een optie is; want nat maakt extra koud.

Ik had mijzelf daarom een nieuw jack geschonken, voor het fietsen bij lagere temperaturen en regen. En op de eerste beste wat langere fietstocht drupte het vocht me de regenbestendige mouwen uit. Of dat nu condensatie was of transpiratie weet ik niet. Het voelde vies in elk geval, en de tape op mijn stuur werd er glibberig van — dus onveilig is die jas ook nog.

Blij ben ik wel met mijn lange broeken. Weliswaar zijn die van 100% kunststof — wat minder fijn aanvoelt als een katoentje. Maar ze ademen, en keren ook de regen nog een behoorlijke tijd. En wordt alles nat, dan waait alles binnen een paar minuten gewoon weer droog, zodra de regen gestopt is.

En dat simpele gegeven voelt nog elke keer als een wonder.


[x]#10399 fan maandag 15 oktober 2012 @ 12:19:41