Te fietsen | week 44
speel goed

Zowel Lego als Playmobil hebben op het moment een setje in het assortiment met een hard gevallen fietser.

Althans, zo wordt de inhoud door menigeen geïnterpreteerd. Want er is een ambulance nodig na de val. En het helpt niet dat Lego een animatiefilmpje heeft gemaakt van het ongeluk 1

Al dit was mij nooit opgevallen als er geen mensen waren geweest die online geklaagd hadden over de strekking van dit speelgoed. Kinderen werden maar op rare ideeën gebracht; zoals dat fietsen levensgevaarlijk is, heette het daarbij.

Eerlijk gezegd heb ik moeite met die interpretatie. Ik zie alleen twee speelgoedfabrikanten die blitse ambulances op de markt wilden brengen. En natuurlijk horen er poppetjes bij een ambulance, en liefst ook een patiënt. Maar omdat dit tezamen wat saai is, en geen verhaal oplevert om na te spelen, moest er ook wat gevonden worden om de aanwezigheid van die patiënt in de ambulance te verklaren.

En dan is er weinig goedkoper voor een fabrikant om enkel een fietsje toe te voegen. Plot duidelijk, verhaaltje rond.

Had er een hond bij het pakket gezeten in plaats van een fiets, was de implicatie geweest dat honden bijten. En dat had tot een speelgoedboycott van dierenliefhebbers geleid. Want als mensen niets te klagen hebben, dan vinden ze wel wat.

Overigens zou het fietsen steeds onveiliger worden, volgens cijfers van de Fietsersbond en stichting VeiligheidNL. Al blijkt uit de toelichting ook dat dit probleem vooral geldt voor kleine kinderen, en oude mensen.

Realistisch gezien had er dus een bejaard lijkend Lego-poppetje of Playmobil-mannetje op die brancard moeten worden gelegd.

  1. overigens blijken hele volksstammen animaties te maken met Lego-pakketten. []

[x]#10428 fan maandag 29 oktober 2012 @ 00:00:00