Rampen
week 45

Een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen kwam aan de Oostkust een enorme storm aan land. Geprojecteerd op Europa had zo veel wind op hetzelfde moment van Portugal tot Denemarken problemen kunnen veroorzaken.

En problemen waren er in enkele Amerikaanse staten. De lager gelegen delen van New York liepen even onder, en iets verderop in New Jersey was het erger nog. Bovendien zaten binnen korte tijd miljoenen mensen zonder stroom.

TV-zenders konden weer even net doen of ze een ramp in beeld aan het brengen waren.

Nu was de windkracht van de storm op het moment dat de VS bereikt werd al een stuk minder dan in de dagen daarvoor. Toen ‘Sandy’ had huisgehouden in het Caraïbische gebied.

Bovendien kwamen veel van de problemen voor de Amerikanen door een totaal gebrek aan voorbereiding. New York heeft geen deugdelijke stormkering — net als de meeste andere steden aan de kust. En overal in het land hangen de elektriciteitsdraden nog in alle straten aan houten palen. Die weleens omgaan met slecht weer.

In Nederland waren bij de waarschuwing dat er zo veel wind zat aan te komen gewoon de stormbarrières dichtgegaan. En de kans dat hier de stroom uitvalt bij een stevige storm is al evenmin heel groot; omdat de kabels naar de huizen onder de grond liggen. Vanzelfsprekend is hier ook altijd schade na een storm, maar die schade treft nooit miljoenen.

Dit komt door éen cruciaal verschil tussen de VS en Nederland. En dat is het geloof dat de overheid verantwoordelijkheid draagt bij zaken die een individu niet alleen kan oplossen.

In de Nederlanden zit dat idee in het DNA. Het besef van overheid begon hier bij het gezamenlijk aanleggen van dijken – en het onderhoud daarvan.

Maar nergens bij de Amerikanen heb ik iets gelezen over deze notie. Ja, het was goed dat de federale rampendienst FEMA nog niet helemaal wegbezuinigd was, zodat die na de storm doeltreffend kon optreden. Dat er ook preventie mogelijk was, om rampen als er gebeurden te voorkomen, lijkt er nog steeds een te groot idee te zijn.

Ik schrijf dit overigens niet als kritiek. Of om mij even arrogant hoog boven de onnozele Amerikanen te verheffen. Voor mij dient dit voorbeeld allereerst om aan te geven dat de VS een heel ander land is, waar ze de dingen fundamenteel anders doen.

Die notie kreeg ik namelijk te zelden in de verslaggeving van de vaderlandse media over de presidentsverkiezingen daar.

Terwijl zo’n simpel voorbeeld toch zo illustratief had kunnen zijn.


[x]#10483 fan zondag 11 november 2012 @ 19:53:51