Citaat van de dag | 1117

Nu wil het establishment saamhorigheid in tijden van crisis scheppen. Vanuit de polarisatiestand moet ineens worden omgeschakeld naar de saamhorigheidsstand. Dat gaat ons slecht af. De afgelopen jaren is zo ongeveer iedere bevolkingsgroep tegen elkaar opgehitst – volk tegen elite, meerderheid tegen minderheid, ongelovigen tegen gelovigen, zieken tegen gezonden, werkenden tegen niet-werkenden. Dan wordt solidariteit een lastig begrip; wil je elkaar iets gunnen, dan zal je ook werkelijk een beetje tot elkaar gebracht moeten worden. Best moeilijk iets voor iemand over te hebben wanneer je het gevoel hebt dat hij je niet echt ziet zitten, dat hij het liefst alles waar hij zelf geen gebruik van maakt wil afschaffen.

Verwarrend wordt het pas echt wanneer polarisatie en de oproep tot saamhorigheid door elkaar lopen. […]

Bas Heijne, ‘Klappen krijgen’


[x]#10500 fan zaterdag 17 november 2012 @ 09:45:35